10 naturalnych produktów na raka – Bądź zdrowy!

Rak jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, ale czy rzeczywiście należy się go bać? Pomimo słabych wyników chemioterapii i radioterapii, wciąż istnieją naturalne metody, które uratowały życie już tysiącom ludzi. Nie są one obarczone ryzykiem i nie posiadają zazwyczaj skutków ubocznych. Na dodatek potrafią być tanie i zarazem  skuteczne. Poniżej przedstawiamy zestawienie łatwo dostępnych, naturalnych produktów, które mają na celu nie tylko oczyszczenie organizmu z toksyn, ale i wzmocnienie, odżywienie go do takiego stopnia, aby nie dopuszczał do chorób
i walczył z nimi samodzielnie poprzez wyeliminowanie przyczyn, a nie objawów.

1. Graviola (Annona muricata L.)
Roślina tropikalna występująca w Ameryce Środkowej. Uchodzi za jeden z najsilniejszych naturalnych produktów antynowotworowych, którego skuteczność została potwierdzona licznymi badaniami in vivo. Oprócz owoców, podobne właściwości posiadają także liście tej rośliny. Owoce należy spożywać na surowo lub suszone. W sprzedaży dostępne są soki oraz różne suplementy diety tj. ekstrakty i kapsułki.

grav

2. Witamina D
Nazywana witaminą słońca, ponieważ skóra ludzka wytwarza ją podczas ekspozycji na światło słoneczne. Niestety żyjemy w czasach, gdzie spędzamy zbyt mało czasu na zewnątrz, co prowadzi do jej niedoborów, które wiążą się ze znaczących spadkiem odporności potrzebnej do walki z nowotworami. Organizm potrafi magazynować witaminę D, lecz w przypadku notorycznego braku słońca oraz jej braku w diecie, witamina szybko zostaje zużyta, stąd jesienno-zimowy sezon często jest okresem przeziębień i chorób. Witaminę D znajdziesz w takich produktach jak: płynne żółtka jaj, tłuste ryby, wątroba wołowa, ser szwajcarski, niektóre grzyby. W okresie zimowym warto ją także dodatkowo dostarczać poprzez suplementację.
witd

3. Witamina C (+ lizyna i prolina)
Wieloletnie badania Instytutu medycyny komórkowej Dr Ratha dowodzą, że witamina C wraz z pewnymi aminokwasami przeciwdziała przerzutom nowotworów, jak i może hamować funkcje rozwoju komórek nowotworowych. Instytut Dr Ratha stworzył także specyficznie dobrany kompleks witamin, aminokwasów, minerałów i naturalnych polifenoli, które są kluczowe w walce z nowotworami. Witamina C jest również bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na odporność organizmu jak i pozwala na syntezę kolagenu, podstawowego budulca tkanek człowieka.
rath

4. Olejek Frankincense (Boswellia carteri)
Od kilku tysięcy lat ten olejek eteryczny był wykorzystywany do kadzideł, aromaterapii i wzmacniania układu odpornościowego. Działa m.in. odtruwająco, antybakteryjnie, reguluje hormony, przyspiesza gojenie. Aktualnie jego popularność rośnie ze względu na potężne działanie antynowotworowe. Ważne, aby nie mylić olejku Frankincense z sztucznymi olejkami zapachowymi, które nie mają właściwości terapeutycznych. Z olejku eterycznego można robić inhalacje, dodawać do kąpieli, jak i wcierać w skórę i podniebienie (nowotwory mózgu i twarzoczaszki).
frankin

5. Olej konopny o dużej zawartości CBD (10-20%)
Dostępne już nawet w Polsce oleje konopne nie powodują efektów psychoaktywnych, natomiast zawierają dużo kannabidiolu, który potrafi być bardzo skuteczny w walce z nowotworami. Łagodzi skutki chemioterapii oraz radioterapii, ale i sam przeciwdziała wielu rodzajom komórek nowotworowych. Olejek najlepiej spożywać doustnie, ale dobrze jest też wcierać go w skórę.

cbd

6. Złote mleko
Ten ajurwedyjski napój przechodzi aktualnie ponowny renesans. Jego głównym składnikiem jest kurkuma, która posiada potężne działanie antynowotworowe. Złote mleko ma wiele innych interesujących właściwości np. odżywia organizm, walczy z przeziębieniem, leczy kaszel
i gorączkę, zwalcza infekcje, działa antydepresyjnie i przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, poprawia funkcje stawów.

turmer

7. Antyama
Znana od tysięcy lat Ajurwedyjska mieszanka ziół, która ma niesamowite właściwości detoksykacyjne. Spożywana regularnie prowadzi do oczyszczenia organizmu z toksyn, które są pośrednią lub bezpośrednią przyczyną onkologicznych problemów. Antymama składa się imbiru, kuminu, kolendry i kopru włoskiego. Mieszankę można spożywać na sucho, lub zrobić z niej pastę.

antyama

8. Likopen + estry lniane
Likopen jest naturalnym barwnikiem występującym w roślinach i głównym karotenoidem w surowicy krwi. Pełni bardzo ważną rolę
w naszym układzie odpornościowym, ale niestety nasze organizmy nie potrafią go wytwarzać, więc należy go dostarczać w pożywieniu
lub w postaci suplementów. Najpowszechniejszym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory, arbuzy, różowe grejpfruty, papaje, owoce dzikiej róży, morele. Zawartość likopenu w tych produktach jest jednak często zbyt mała, więc w profilaktyce nowotworowej zaleca się spożywanie go w postaci kapsułek, wraz olejem lnianym (lub jego lepszą wersją – estrami lnianymi), który również posiada właściwości antyrakowe. Te dwa produkty w połączeniu świetnie odżywiają i regenerują komórki oraz chronią przez nowotworami.

pom

9. Kapsaicyna
Kapsaicyna to alkaloid, który ma ostry smak i występuje w największych ilościach w ostrych papryczkach (np. chili, jalapeno, habanero). Posiada szerokie spektrum działania: przeciwbólowe, zmniejszające masę ciała, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz pełni istotną rolę
w termoregulacji. Wiele badań mówi o silnych właściwościach antynowotworowych, przy czym należy zwrócić uwagę na dawkowanie, gdyż
w za dużych ilościach może stać się już toksyczna. W praktyce jest to jednak prawie niemożliwe i zalecane jest jej regularne spożywanie.

chili-499062_1280

10. Nano-woda
Zdeklastrowana woda, zwana też nanowodą jest owocem polskich naukowców z Bolesławca. Przeprowadzone badania laboratoryjne udowadniają, że taka woda powoduje obumieranie komórek nowotworowych i hamuje ich podział. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych, a sama nanowoda posiada wiele dobroczynnych właściwości. Zdeklastrowana ciecz bardzo szybko wchłania się przez skórę
i świetnie nawadnia komórki.
woda

Uwaga!
Powyższy artykuł ma charakter jedynie informacyjny. Wszystkie produkty muszą pochodzić z pewnych źródeł, aby były jak najczystsze
i nieskażone chemikaliami, pestycydami czy innymi toksynami. Zanim rozpoczniesz wprowadzanie tych produktów w swoją dietę, skonsultuj się najpierw ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Firma Vedimed nie bierze odpowiedzialności za skutki nieodpowiedniego stosowania wyżej wymienionych produktów. Wszystkie substancje muszą być spożywane w odpowiednich ilościach, gdyż ich nadmiar może zagrażać życiu
lub zdrowiu.

Źródła:

  1. Anti cancer activity on Graviola, an exciting medicinal plant extract vs various cancer cell lines and a detailed computational study on its potent anti-cancerous leads. – Department of Plant Biotechnology, Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore-03.
  1. Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych – Alina Kuryłowicz, Tomasz Bednarczuk, Janusz  Nauman Zakład Badawczo-Leczniczy Endokrynologii Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego, Polska Akademia Nauk, Warszawa
  1. Zwycięstwo nad rakiem! – Dr med. Mathias Rath, Dr Aleksandra Niedźwiecki
  2. https://thetruthaboutcancer.com/frankincense-and-cancer/
  3. http://medycznamarihuana.pl/badania-naukowe-a-nowotwory/
  1. https://thetruthaboutcancer.com/benefits-turmeric-cancer-treatment/
  1.  Likopen. Występowanie, właściwości oraz wpływ na zdrowie człowieka, Polska Akademia Nauk w Poznaniu, 2011; A.Belter, M. Giel-Pietraszuk, S. Oziewicz, P. Chomczyński, J. Barciszewski. Prof. M. Hamm, Stop dla raka, Kraków 2010; D. Khayat, Prawdziwa dieta antyrakowa, Kraków 2012; http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,404152,omega-3-na-zdrowie.html
  1. Brown K.C., Witte T.R., Hardman W.E., Luo H., Chen Y.C., Carpenter A.B., Lau J.K., Dasgupta P. Capsaicin Displays Anti-Proliferative Activity against Human Small Cell Lung Cancer in Cell Culture and Nude Mice Models via the E2F Pathway. PloS ONE 2010; 5(4): 1-15.Yoshitani S.I., Tanaka T., Kohno H. Chemoprevention of azoxymethane-induced rat colon carcinogenesis by dietary capsaicin and rotenone. Int J Oncol. 2001; 19:929-939.Mori A., Lehmann S., O’Kelly J., Kumagai T., Desmond J.C., Pervan M., McBride W.H., Kizaki M., Koeffler  H.P. Capsaicin, a component of red peppers, inhibits the growth of androgen-independent, p53 mutant prostate cancer cells. Cancer Res. 2006; 66(6):3222-3229.Kim Y.J., Kim E.H., Kim S.U., Kwon T.K., Choi K.S. Capsaicin sensitizes malignant glioma cells to TRAIL-mediated apoptosis via DR5 upregulation and survivin downregulation. Carcinogenesis 2010; 31(3):367–375.Shin D.H., Kim O.H., Jun H.S., Kang M.K. Inhibitory effect of capsaicin on B16-F10 melanoma cell migration via the phosphatidylinositol 3-kinase/Akt/Rac1signal pathway. Experimental And Molecular Medicine 2008; 40(5):486-494.
  1. http://www.nantes.com.pl/?p=2238